Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is niet hetzelfde als beveiligingsglas. Veiligheidsglas wordt ook wel letselwerend genoemd en heeft een letselwerend breukgedrag. Beveiligingsglas is een gelaagd veiligheidsglas met meer folies en meer glasbladen waardoor het glas zelfs bij breuk ondoordringbaar wordt. Dat glas is er om aanvallen van buiten af te weren. Veiligheidsglas is er in de eerste plaats om letsels te voorkomen bij de bewoner.

 

Globaal bekeken zijn er een aantal soorten glas: gewoon glas (floatglas), draadglas, gehard glas, gelaagd glas, gehard en gelaagd glas en isolatieglas. Bij breuk van gewoon glas ontstaan er grote scherven die zware verwondingen kunnen veroorzaken. Hoe kan men dat voorkomen? Door het gebruik van veiligheidsglas!

Thermisch gehard veiligheidsglas is floatglas dat verhit werd tot meer dan 600 graden Celsius en vervolgens gecontroleerd en snel werd afgekoeld. Daardoor krijgt het glas de eigenschap dat het in geval van breuk in vele kleine korreltjes uiteen valt. Ruiten van auto’s zijn daar een voorbeeld van. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit twee glasbladen met daartussen een folie van kunststof, meestal PVB, die in geval van breuk het glas bij elkaar houdt. Het heeft een beveiligend karakter want in geval van breuk ontstaat er geen grote opening. Draadglas is in mindere mate een veiligheidsglas. De draad houdt het glas wel samen maar in geval van een stevige stoot ontstaat er toch een opening waardoor er opnieuw kans op verwonding bestaat. Werkt men met isolerend dubbelglas dan moet het veiligheidsglas aan de stootzijde worden geplaatst. Dat zal meestal de binnenkant van de woning zijn in geval van gewone ramen maar dat kan ook aan beide zijden zijn en dan denken we aan schuifdeuren in de woning en terrasdeuren of-ramen.