Alles wat u moet weten over hoogrendementsglas

Er zijn heel wat verschillende soorten glas. Iedereen heeft wel al eens van enkel of dubbel glas gehoord. Maar weet u ook wat hoogrendementsglas (HR glas) is? In dit artikel maken we u wegwijs tussen de verschillende soorten glas en leggen we uit wat dit precies is. We gaan dieper in op de voordelen, kosten, het plaatsen en het onderhoud van dit soort glas.

Wat is hoogrendementsglas?

Het woord zegt het eigenlijk al een beetje zelf. Hoogrendementsglas is een soort glas dat voor een veel beter rendement zorgt dan enkel en dubbel glas. Tegenwoordig is enkele beglazing overal wel vervangen door dubbel glas. Nu is er stilaan ook een tendens merkbaar waarbij het dubbel glas wordt vervangen door het hoogrendementsglas. Enkel glas bestaat logischerwijs uit slechts 1 laag glas en dubbel glas uit twee lagen. Bij hoogrendementsglas bestaat dit uit meerdere lagen glas. Tussen deze verschillende lagen glas zit een gas dat ervoor zorgt dat het glas nog beter isoleert. Dit gas kan gewoon lucht zijn, zoals bij dubbel glas het geval is, maar het kan evengoed een speciaal gas zijn dat isolerende kenmerken bevat.

 

Als we dieper ingaan op de opbouw van dit soort glas merken we dat dit in enkele stappen wordt opgebouwd. Eerst worden er twee of drie glasbladen aan elkaar vastgelijmd met een profiel en een luchtdichte afsluiting. Tussen elk blad zit er een spouw. Een spouw is een open ruimte gevuld met een hoog isolerend edelgas. Voor dit edelgas zijn er verschillende opties. Het meest gebruikte gas is Argongas, maar Krypton is ook een optie. Het voordeel van deze edelgassen is dat ze veel beter isoleren in vergelijking met lucht, dat vaak bij dubbel glas wordt gebruikt. Om de warmte nog beter binnen te houden wordt er aan de binnenkant van één van de glasbladen nog een metaalcoating toegevoegd. Deze coating is onzichtbaar en zorgt ervoor dat de warmte terug naar binnen gereflecteerd wordt. Terwijl de coating de warmte binnenhoudt, laat het wel maximaal zonne-energie en daglicht door. Het volledige geheel wordt samengehouden door zogenaamde afstandhouders of spacers.

Verschillende typen hoogrendementsglas

Binnen het segment van hoogrendementsglas heeft u nog verschillende soorten. Het kan opgedeeld worden in drie types: HR+, HR++ & HR+++. HR+ heeft eigenlijk dezelfde kenmerken als dubbel glas. Het bestaat uit twee glaslagen met daartussen lucht. Ook HR++ heeft slechts twee glaslagen. Het enige verschil is dat in plaats van lucht, hier Argon of Krypton tussen de twee lagen zit. Tot slot heeft u het HR+++ type. Hier wordt er nog een derde laag glas toegevoegd. Daarom wordt het ook wel eens triple glas genoemd.

Dubbel glas valt technisch gezien dus ook onder de categorie hoogrendementsglas, maar als men de term gebruikt, heeft men het meestal over de HR+++ variant met de drie glaslagen.

 

Weet u niet welk type glas u thuis heeft? Dit kan u gemakkelijk nagaan door te kijken naar de aluminium strip tussen uw glasplaten. Wanneer de letters HR op de aluminium strip staan, gaat het om hoogrendementsglas. Wanneer deze letters er niet staan, gaat het om dubbel glas. Daarnaast staat er ook aangeduid of het om HR, HR++ of HR+++ gaat. Vaak staan er naast de letters, ook cijfercodes op de aluminiumstrip. Aan de hand van deze codes kunt u op het internet opzoeken om welk soort glas het gaat.

 

Een tweede handig trucje om te weten te komen welk soort glas u heeft is een lucifer of zaklamp gebruiken. Het enige wat u moet doen is met een zaklamp op het raam schijnen of een lucifer voor het raam houden. Aan de hand van het aantal weerspiegelingen kan u afleiden welk soort glas u heeft. Zo ziet u bijvoorbeeld 4 keer de weerspiegeling van de vlam bij dubbel glas of HR glas. Bij dubbel glas zullen alle 4 de vlammetjes dezelfde kleur hebben. Bij HR glas zal het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur hebben.

Topglass nieuwbouw hoogrendementsglas houten ramen zonlicht
Topglass nieuwbouw hoogrendementsglas houten ramen zonlicht
Topglass nieuwbouw hoogrendementsglas houten ramen zonlicht

Is hoogrendementsglas een dure investering?

De kostprijs van hoogrendementsglas kan variëren op basis van verschillende factoren zoals regio, het type glas en de grootte van de ramen. Op het eerste zicht zou dit een dure investering kunnen lijken. Op de lange termijn zal u echter heel wat kunnen besparen doordat uw energiefactuur zal dalen. Het is dus een investering die zichzelf terugverdient.

Los van het type HR glas speelt de dikte van het glas een rol in de kostprijs. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen 4mm buitenglas/binnenglazen en 8mm buitenglazen/6mm binnenglazen. Tot slot speelt het type woning ook een rol omdat dit gepaard gaat met de totale raamoppervlakte. Een appartement zal bijvoorbeeld een lagere totale raamoppervlakte hebben dan een vrijstaande woning.

Voordelen van hoogrendementsglas

Zoals hierboven reeds werd aangehaald, isoleert HR glas veel beter waardoor de warmte binnen blijft. Dit heeft natuurlijk een positieve impact op uw energiefactuur. In tijden van stijgende energieprijzen is een goed geïsoleerd huis geen overbodige luxe. U vraagt zich nu wellicht af hoeveel u precies kan besparen met deze investering. Met goed geïsoleerde ramen bespaart u al vlug tot honderden euro’s. Het exacte bedrag dat u uitspaart hangt af van nog een aantal andere factoren zoals: de manier van verwarmen, de oppervlakte van het huis en het soort glas dat u voordien had.

 

Schrikt de kostprijs van de investering in nieuwe beglazing u af? Weet dan dat u een premie kan aanvragen bij de overheid. Het plaatsen van hoogrendementsglas komt namelijk in aanmerking voor de “Mijn VerbouwPremie”. Enkele voorwaarden om hier aanspraak op te maken zijn:

  • Het factuurbedrag moet minimaal 1000 euro zijn.
  • De werken zijn uitgevoerd door een aannemer.
  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op het moment van de aanvraag.
  • Het hoogrendementsglas moet geplaatst worden in ruimtes die nadien direct of indirect verwarmd worden.
 

Het exacte bedrag van de premie wordt bepaald door de aard van het gebouw en de persoon die de premie aanvraagt.

 

Naast een besparing op uw energiefactuur en een aantrekkelijke premie is de lange levensduur nog een groot voordeel. Hoogrendementsglas is namelijk heel stevig. Indien er een object tegen het raam zou vliegen is de kans op schade minimaal. Door de sterke basislaag is het bijna onmogelijk voor andere objecten om schade te berokkenen. Hoogrendementsglas gaat gemakkelijk decennialang mee.

 

Wanneer het over de voordelen van HR glas gaat wordt er heel vaak verwezen naar de sterke isolatie waardoor de warmte in huis blijft tijdens de wintermaanden. HR glas is echter de beste optie voor alle seizoenen. In de wintermaanden zal het inderdaad de warmte binnenhouden, maar in de zomermaanden zal het er juist voor zorgen dat het aangenaam koel blijft. Dit komt doordat het glas een zonwerend karakter heeft. Het zal het zonlicht perfect doorlaten maar de warmte buitenhouden. Het zorgt dus in elk seizoen voor een aangename temperatuur in uw huis.

Het plaatsen van hoogrendementsglas

Wanneer u beslist om over te stappen op hoogrendementsglas, is de eerste stap bepalen in welke kamers u dit toevoegt. Het is namelijk niet altijd nodig om elke kamer van het huis te voorzien van HR glas. U plaatst dit het best in de ruimtes waarin u het meest leeft en die u frequent verwarmt. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, living, badkamer en slaapkamer. Naast het type ruimte is de oppervlakte van het raam ook een belangrijke factor. Hoe groter het raam, hoe groter het effect zal zijn en hoe hoger de kostenefficiëntie zal zijn.

 

Wanneer is het nu het juiste moment om uw beglazing te veranderen? Als u dubbel glas hebt en dit meer dan 20 tot 30 jaar oud is, kan u heel veel voordeel halen door dit te vervangen. Deze termijn is een ruwe inschatting aangezien de levensduur van dubbel glas afhangt van verschillende factoren. De kwaliteit van de productie, de montage en de weersomstandigheden waaraan het glas wordt blootgesteld hebben allemaal een invloed op de levensduur. In de loop van de tijd kunnen er door temperatuurverschillen namelijk lekkages ontstaan in uw dubbel glas. Een lek zorgt ervoor dat het dubbel glas een groot deel van zijn isolerende waarde verliest.

 

Indien u twijfelt om al dan niet zelf uw ramen te vervangen, raden wij aan om dit altijd door een gespecialiseerde glazenmaker te laten doen. U zou de kosten kunnen drukken door dit zelf te doen en zo geen plaatsingskosten te moeten betalen. Dit weegt echter niet op tegen de risico’s die het zelf plaatsen met zich meebrengt. Eerst en vooral is het plaatsen van glas een zware klus. Glas is een heel zwaar materiaal waardoor u het onmogelijk alleen kan doen. U zal een professionele glaszetter dan ook zelden alleen zien werken. Glas is een blijft een breekbaar materiaal. Indien u hier niet op de juiste manier mee omspringt kan dit tot ongevallen leiden. Daarbovenop is hoogrendementsglas niet goedkoop. Het breken door er onvoorzichtig mee om te gaan zou dus een kostelijke zaak zijn. Tot slot blijft het plaatsen van ramen een klus voor specialisten. Fouten bij het installeren, door een gebrek aan kennis, kunnen op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Het raam zou bijvoorbeeld kunnen lekken. Doordat er lucht in de ruimte tussen de glaslagen komt, kan het edelgas dat voor de isolatie zorgt ontsnappen. Hierdoor zal er condensatie tussen de glaslagen ontstaan en zal u het volledige raam opnieuw moeten vervangen. Een ander groot risico is dat het glas door foute installatie niet goed vastzit. Hierdoor kan er tocht ontstaan of kan het glas loskomen bij hevige wind.

Onderhoud van hoogrendementsglas

Om de levensduur van uw ramen zo hoog mogelijk te houden geven we enkele tips om uw ramen goed te onderhouden. Een eerste belangrijke factor is ventilatie. Een goede ventilatie is belangrijk om vochtplekken en schimmels op uw muren of dak tegen te gaan. U kan hiervoor gebruik maken van een ventilatierooster of door simpelweg regelmatig de ramen te openen. Een tweede gevaar voor uw HR glas zijn grote temperatuurverschillen. Door temperatuurverschillen zou het glas kunnen breken. Daarom raden we het af om een folie op uw glas te plaatsen en om uw ramen te besproeien met koud water wanneer deze verhit zijn. Daarnaast zorgt u er het best voor dat het raam niet voor lange tijd een deel in de zon en een deel in de schaduw staat. Denk bijvoorbeeld aan de schaduw van een boom tijdens de warme zomermaanden. Tijdens de nacht en in de ochtend kan er condens ontstaan op uw ramen. Doordat triple glas en HR++ glas zo goed isoleren is de temperatuur van de buitenruit laag. Weet dat deze condens geen gevaar vormt en dit altijd vanzelf weer zal verdwijnen.

 

 

In uw raam zitten ook heel wat draaiende onderdelen zoals deurkrukken, scharnieren, sloten,… Het is belangrijk dat u ook deze goed onderhoudt. Dit controleert  u het best minstens 2 keer per jaar. Bij het inspecteren van de scharnieren moet u deze ook altijd reinigen en oliën. Tot slot zijn de verf- en kitwerken nog een belangrijke aandachtspunten. Wanneer deze netjes onderhouden zijn, verkleint dit opnieuw de kans dat vocht je woning binnendringt. U inspecteer uw verf- en kit het best minstens 1 keer per jaar.

 

 

Voor meer informatie rond alles met beglazing, van hoogrendementsglas tot glazen deuren, kan u terecht op onze website. Bekijk zeker ook eens onze realisaties om inspiratie op te doen.

Wenst u een volledig vrijblijvend offerte? Contacteer ons via info@topglass.be of via ons telefoonnummer 050 21 26 90.

Neem contact met ons op en u krijgt snel persoonlijk en vrijblijvend advies.

Dit zeggen onze klanten over hoogrendementsglas

Na een lange zoektocht eindelijk een firma gevonden die staat voor glas-oplossingen op maat. Van het eerste gesprek tot de finale oplevering is alles perfect verlopen. Bedankt aan het ganse Topglass-Team

J. Decaesstecker

*****

Van informatie tot plaatsing zoals afgesproken. TOPservice.

S. Tilleman

*****

Het Topteam van Topglass verving vandaag een aantal ruiten in ons huis met opmerkelijke vakbekwaamheid en klantvriendelijkheid. Top!

P. Bataillie

*****

Zeer stipte en correcte uitvoering van de werken en aan de gemaakte offerte.
Vriendelijk en luisterend personeel.
Dit bedrijf wil ik aan iedereen aanbevelen.

J. Moens

*****